Αποδράσεις στη Πιερία
Απόδραση στον ΌλυμποΟ Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, εκτείνεται στους Νομούς Πιερίας και Λάρισας. Νοτιοδυτικά της Μακεδονίας υψώνεται υπερήφανα σαν γιγάντιος πύργος ύψους 3.000 σχεδόν μέτρων χωρίς να υπάρχει κάποιος να αμφισβητεί την κυριαρχία του. Λόγω αυτού του γεγονότος, οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν «τοποθετήσει» τους θεούς τους σε αυτόν. Η υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, ο Μύτικας με 2.917 μ ύψος, απέχει από την Αθήνα 263 χιλιόμετρα, 78 χλμ από την Θεσσαλονίκη, 24 χλμ από την Κατερίνη και 18 χλμ από το Λιτόχωρο.

Ο Όλυμπος έχει έκταση 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτό έχει ως απόρροια να «αγκαλιάζει» πολλές περιοχές και μικρά χωριά στους πρόποδές του. Μερικά από αυτά είναι: ο Παλαιός Παντελεήμονας, η Σκοτίνα, οι Παλαιοί Πόροι, ο Αγιος Δημήτριος, το Λιτόχωρο, η Πέτρα Ολύμπου, το Λιβάδι Ολύμπου, η Ολυμπιάδα που ανήκουν στο Νομό Πιερίας ενώ η Καρυά και ο Κοκκινοπηλός στο Νομό Λάρισας. Είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως ο Κοκκινοπηλός είναι ο οικισμός που ορίζει τα όρια του βουνού στη βόρεια πλευρά του ενώ η Καρυά τα νότια όρια του.

Το κλίμα που επικρατεί στις περιοχές διαφοροποιείται ανάλογα την εποχή και το υψόμετρο που βρίσκονται. Στους οικισμούς νότια του Ολύμπου επικρατεί θερμό και ξηρό καλοκαίρι ενώ ο χειμώνας χαρακτηρίζεται υγρός. Στις ψηλότερες περιοχές του το κρύο είναι πιο διαπεραστικό ενώ η βροχή και το χιόνι είναι συνηθισμένα καιρικά φαινόμενα όλο το χρόνο. Το χειμώνα η θερμοκρασία κυμαίνεται από -10°C μέχρι -20°C βαθμούς ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες από 0°C έως 20°C.

Η περιοχή του Ολύμπου χαρακτηρίζεται ιδανική για πληθώρα δραστηριοτήτων. Χιλιάδες φυσιολάτρες συγκεντρώνονται για περιήγηση των πλαγιών του, την κατάκτηση των κορυφών του καθώς επίσης και για ορειβατικές διαδρομές. Αφετηρία αποτελεί η γραφική κωμόπολη του Λιτόχωρου, στην οποία καταλήγει ο Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου στις αρχές κάθε καλοκαιριού. Η πρόσβαση στον Όλυμπο είναι εύκολη από το εθνικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο Αθηνών- Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και από τους επαρχιακούς δρόμους που συνδέουν τις πόλεις με τα χωριά που πλαισιώνουν το βουνό.


Απόδραση στο ρέμα ΟρλιάςH περιοχή του Ολύμπου φημίζεται για τα όμορφα ρέματα ,τα ποταμάκια και τις πανέμορφες λιμνούλες μέσα στις οποίες μπορούμε να κολυμπήσουμε και να δροσιστούμε. Υπάρχουν λιμνούλες που μετά από πολύ ώρα πεζοπορίας προσφέρουν ξεκούραση και δροσιά στον κουρασμένο ορειβάτη-πεζοπόρο. Αλλά υπάρχουν και ορισμένες που δε χρειάζεται να περπατήσεις αρκετά, σχεδόν καθόλου θα έλεγα. Μια τέτοια όμορφη λιμνούλα ,η οποία είναι προσβάσιμη στον καθένα μας, βρίσκεται στην περιοχή του Δίου Πιερίας. Το Δίον είναι πολύ γνωστό για το αρχαιολογικό του πάρκο.

Όταν βρεθούμε στο κέντρο του χωριού θα δούμε πινακίδα η οποία μας προτρέπει να πάμε προς τους καταρράκτες Ορλιάς. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε τη σήμανση με την ένδειξη -προς Όλυμπο-. Ακολουθούμε αυτές τις καφέ ταμπέλες οι οποίες θα μας οδηγήσουν έξω από το χωριό. Θα αρχίσουμε να ανεβαίνουμε την πλαγιά ώσπου στα δεξιά μας θα δούμε ένα μικρό εκκλησάκι κι ένα χώρο αναψυχής. Εκεί αν θέλουμε μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητό μας και να θαυμάσουμε τον καταρράκτη που σχηματίζεται ακριβώς από κάτω μας.

Συνεχίζουμε την ανηφόρα με τα πόδια μας και στρίβουμε δεξιά το χωματόδρομο. Στα 200 μέτρα θα βρεθούμε στην πανέμορφη λιμνούλα. Βγάζουμε τα ρούχα μας και βουτάμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Για τους πιο “αθλητικούς τύπους” υπάρχει μια πολύ όμορφη διαδρομή η οποία ξεκινάει απο τα πολύ όμορφα ξύλινα σκαλοπάτια και καταλήγει σε έναν πανέμορφο καταρράχτη με μια πιο μεγάλη λιμνούλα. Η απόσταση είναι περίπου 30-40 λεπτά. Συνεχίζοντας προς τα επάνω μπορείτε να φτάσετε στο καταφύγιο Κορομηλιά μετά από περίπου 2-3 ώρες.


Απόδραση στο χιονοδρομικό κέντρο ΕλατοχώριΤο Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου το συναντάμε στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων Ορέων, στη θέση "Παπά Χωράφι", και σε υψόμετρο 1450μ. Βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία με καταπληκτική θέα προς τον Όλυμπο και τον Αλιάκμονα. Απέχει μόλις 8 χλμ. από το γραφικό χωριό Ελατοχώρι, 36 χλμ. από την Κατερίνη ,474 χλμ. από την Αθήνα, 105χλμ από την Θεσσαλονίκη και 120χλμ από την Λάρισα.

Αν και είναι ένα σχετικά καινούριο χιονοδρομικό κέντρο, έχει γίνει δημοφιλή στους λάτρεις των χειμερινών σπορ, οι οποίοι και κατακλύζουν τις πίστες του. Γεγονός που οφείλεται τόσο στις άρτιες υποδομές του κέντρου όσο και στην υπέροχη φύση που το περιβάλει.

Οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου περιλαμβάνουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι έμπειροι και απαιτητικοί σκιέρ, όσο και οι αρχάριοι που πρωτοδοκιμάζουν τις δυνατότητές τους στο δημοφιλέστερο χειμερινό σπορ. Επίσης, λειτουργεί μια πίστα για snowboard και μια για έλκηθρα. Το συνολικό μήκους που έχουν οι πίστες και το δίκτυο των χιονο-διαδρόμων που τις συνδέει μεταξύ τους, ξεπερνάει τα 12.000 μ.

Στην βάση του Χιονοδρομικού κέντρου υπάρχει, ένα καινούργιο διώροφο σαλέ, το οποίο διακρίνεται για την μοντέρνα αισθητική του, η οποία εναρμονίζεται με το περιβάλλον. Επίσης, υπάρχουν καταστήματα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού και ειδών χιονοδρομίας και σχολή σκι. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί και ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο για πρώτες βοήθειες με μόνιμο γιατρό σε καθημερινή βάση.